Graniastosłup zadanie
Graniastosłup zadanie
krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm. Oblicz przekątną tego graniastosłupa, gdy przekątna ta tworzy wraz z przekątną jednej ze ścian bocznych kąt 3o stopni.
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 35 razy
Graniastosłup zadanie
Niech D - długość przekątnej graniastosłupa, d - długość przekątnej ściany bocznej, a - długość krawędzi podstawy
\(\displaystyle{ D=\frac{a}{sin(30st)}=8}\)
Jeśli to sobie narysujesz, znajdziesz trójkąt prostokątny między d, D i a - a,d to przyprostokątne, D to przeciwprostokątna.
\(\displaystyle{ D=\frac{a}{sin(30st)}=8}\)
Jeśli to sobie narysujesz, znajdziesz trójkąt prostokątny między d, D i a - a,d to przyprostokątne, D to przeciwprostokątna.