Oblicz stożek
Oblicz stożek
na tej stronie znajduje sie rysunek stożka bd prosze zeby do zad. 2 i 3 było obliczenia .
Oblicz stożek
zad 3. bryla sklada sie ze stozka i walca wiec trzeba obliczyc ich pola i dodac.
Pole stozka:
P=Pi * r * ( r + L )
l obliczamy z tw. pitagorasa
4^2 + 3^2 = L^2
16 + 9 = L^2
25 = L^2
L = 5
P= pi * 3 * (3+5)
P= pi *3 *8
P= 24pi
pole walca|
2pi * r* (r+h) = 2pi *3 * (3+4) = 2pi*3*7= 42pi
pole bryly = 24pi+42pi=66pi
odp.D -- 2 mar 2009, o 20:49 --zad.2 wg mnie trzeba obliczyc objetosci i je przez siebie podzielic
objtosc duzego
V= 1/3 Pp * h
Pp=Pi * r^2
Pp= pi * 5^2
Pp=25pi
V=1/3 * 25pi * 30
v = 250 cm szesciennych
objetosc malego
Pp=pi *r^2
Pp=pi * 1^2
Pp=pi
V= 1/3*pi*h
V=1/3*pi*3
V=1cm szescienny
250 : 1 = 250
odp.d
Pole stozka:
P=Pi * r * ( r + L )
l obliczamy z tw. pitagorasa
4^2 + 3^2 = L^2
16 + 9 = L^2
25 = L^2
L = 5
P= pi * 3 * (3+5)
P= pi *3 *8
P= 24pi
pole walca|
2pi * r* (r+h) = 2pi *3 * (3+4) = 2pi*3*7= 42pi
pole bryly = 24pi+42pi=66pi
odp.D -- 2 mar 2009, o 20:49 --zad.2 wg mnie trzeba obliczyc objetosci i je przez siebie podzielic
objtosc duzego
V= 1/3 Pp * h
Pp=Pi * r^2
Pp= pi * 5^2
Pp=25pi
V=1/3 * 25pi * 30
v = 250 cm szesciennych
objetosc malego
Pp=pi *r^2
Pp=pi * 1^2
Pp=pi
V= 1/3*pi*h
V=1/3*pi*3
V=1cm szescienny
250 : 1 = 250
odp.d