Stożek, największa objetość.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 2 mar 2009, o 11:47
- Płeć: Kobieta
Stożek, największa objetość.
Dany odcinek o długości a podziel na dwa odcinki tak, aby objętość stożka którego promieniem podstawy jest jeden z tych odcinków a wysokością drugi , była największa.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Stożek, największa objetość.
\(\displaystyle{ a=r+h}\) z tego wyznacz h i wstaw do wzoru na objętość, otrzymasz
\(\displaystyle{ V(r)=\frac{1}{3}\pi r^2 \cdot (a-r)}\) (szukasz max tej funkcji)
\(\displaystyle{ V(r)=\frac{1}{3}\pi r^2 \cdot (a-r)}\) (szukasz max tej funkcji)