Objętość i pole powierzchni ośmiościanu foremnego
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z miasta
- Podziękował: 147 razy
Objętość i pole powierzchni ośmiościanu foremnego
Oblicz objętość i pole powierzchni ośmiościanu foremnego o krawędzi długości a.
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 35 razy
Objętość i pole powierzchni ośmiościanu foremnego
Ośmiościan foremny to dwa połączone podstawami ostrosłupy prawidłowe czworokątne.
\(\displaystyle{ \begin{cases}V=2\cdot \frac{1}{3}a^{2}H\\
H=\sqrt{h^{2}-(\frac{a}{2})^{2}}\\
h=\frac{a\sqrt{3}}{2}\end{cases} \Rightarrow
\begin{cases}V=2\cdot \frac{1}{3}a^{2}H\\
H=\sqrt{\frac{3}{4}a^{2}-\frac{1}{4}a^{2}}\end{cases} \Rightarrow V=\frac{\sqrt{2}}{3}a^{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=8\cdot\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}=2\sqrt{3}a^{2}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}V=2\cdot \frac{1}{3}a^{2}H\\
H=\sqrt{h^{2}-(\frac{a}{2})^{2}}\\
h=\frac{a\sqrt{3}}{2}\end{cases} \Rightarrow
\begin{cases}V=2\cdot \frac{1}{3}a^{2}H\\
H=\sqrt{\frac{3}{4}a^{2}-\frac{1}{4}a^{2}}\end{cases} \Rightarrow V=\frac{\sqrt{2}}{3}a^{3}}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=8\cdot\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}=2\sqrt{3}a^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 35 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 gru 2009, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mm