podstawą graniastoslupa jest trójkąt równoboczny ABC o boku długości a. Rzutem prostokątnym wierzchołka A1 jest środek ciężkości drugiej podstawy a krawędź AA1 tworzy z krawędzią podstawy kąt σ=45° Wyznacz objętośc i ple powierzchni bocznej graniastoslupa
[ Dodano: Nie Sty 15, 2006 8:45 pm ]
V= √2÷8 × a�
Pb= 3/2 × a�
Zadanie Graniastosłup 9.56
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 14 lis 2005, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 4 gru 2006, o 20:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
Zadanie Graniastosłup 9.56
No własnie, też zastanawiam się jak to zrobić... po prostu dno... nie mam pojęcia. Nie wiem z którego trójkąta skorzystać bo żadne się ze sobą za bardzo nie wiążą - w tym przy podstawie nie wiadomo ile ma ta przyprostokątna stojąca na krawędzi a, a z tego drugiego znowu nic nie można wyliczyć, bo choć mamy podaną jedną przyprostokątną, to kąta nie ma...
Jeśli ktoś wie jak to zrobić to bardzo proszę o pomoc...
Jeśli ktoś wie jak to zrobić to bardzo proszę o pomoc...
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Zadanie Graniastosłup 9.56
Z treści zadania wynika, że jest to graniastosłup pochyły. Spodek jego wysokości - H leży w środku siężkości podstawy ( trójkąta równobocznego) . Rzut krawędzi bocznej - k na podstawę ma długość: x = 2/3 h podstawy ( z własności trójk równob. ). H - wyliczysz z tangensa i podstawisz do V.
Ściana boczna jest równoległobokiem ( a, k ), gdzie k - wyliczysz sinusa lub cosinusa.
Jeśli nie są znane f. trygonometryczne, to powyższe zależności mozna określić z własności trójkąta prostokątnego - równoraniennego.
Ściana boczna jest równoległobokiem ( a, k ), gdzie k - wyliczysz sinusa lub cosinusa.
Jeśli nie są znane f. trygonometryczne, to powyższe zależności mozna określić z własności trójkąta prostokątnego - równoraniennego.