Podobieństwo walców

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
katrin_17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 26 kwie 2008, o 14:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gorlice/Kraków
Podziękował: 23 razy

Podobieństwo walców

Post autor: katrin_17 »

Sprawdz czy dwa walce są podobne. Wacel pierwszy na wymiary: r=12 h=15 walec drugi: r=20 h= 24
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Podobieństwo walców

Post autor: lukasz1804 »

Ponieważ \(\displaystyle{ \frac{12}{15}=\frac{4}{5}\neq\frac{5}{6}=\frac{20}{24}}\), to walce nie są podobne.
ODPOWIEDZ