Ostroslup zadanie trudne
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 14:21
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
Ostroslup zadanie trudne
Ostrosłup czworokątny ktorego podstawa jest kwadrat o boku 4, ma dwie przylegle sciany boczne prostopadle do płaszczyzny podstawy.Pozostale dwie sciany boczne sa nachylode do płaszczyzny podstawy pod katem 45. Wyznacz cosinus kata,jaki tworzy najdluzsza krawedz ostroslupa z plaszczyzna podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 25 lut 2009, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
Ostroslup zadanie trudne
1. Liczysz przekątną kwadratu 'd' ze wzoru \(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\)
wychodzi że \(\displaystyle{ d= 4\sqrt{2}}\)
2. Jako że \(\displaystyle{ cos \alfa= \frac{d}{x}}\) czas obliczyc x
aby to zrobić najpierw liczymy H(wysokość), robimy to za pomocą tangensa 45 stopni i wychodzi nam ze wysokość=4(tak jak bok kwadratu)
3. Teraz z tw. Pitagorasa liczymy x
wychodzi że \(\displaystyle{ x= 4 \sqrt{3}}\)
4. Podstaw do tego wzoru wyliczone wartości \(\displaystyle{ cos \alfa= \frac{d}{x}}\)
i mamy wynik \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{6} }{3}}\)
Tak to widze
-- 28 lut 2009, o 17:02 --
Grunt to dobry rysunek
wychodzi że \(\displaystyle{ d= 4\sqrt{2}}\)
2. Jako że \(\displaystyle{ cos \alfa= \frac{d}{x}}\) czas obliczyc x
aby to zrobić najpierw liczymy H(wysokość), robimy to za pomocą tangensa 45 stopni i wychodzi nam ze wysokość=4(tak jak bok kwadratu)
3. Teraz z tw. Pitagorasa liczymy x
wychodzi że \(\displaystyle{ x= 4 \sqrt{3}}\)
4. Podstaw do tego wzoru wyliczone wartości \(\displaystyle{ cos \alfa= \frac{d}{x}}\)
i mamy wynik \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{6} }{3}}\)
Tak to widze
-- 28 lut 2009, o 17:02 --
Grunt to dobry rysunek