Mam poważny problem z rozwiązaniem zadania którego treść przedstawiam poniżej. Kompletnie nie mam pojecia jak się do niego dobrać proszę o podopowiedź, lub algorytm rozwiązania.
Treść zadania:
Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego równa się \(\displaystyle{ \frac{a^2\sqrt{15}}{4}}\), gdzie a oznacza długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa. Zaznacz na rysunkukąt nachylenia ściany bocznej ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy. Miarę tego kąta oznacz symbolem \(\displaystyle{ \beta}\) i korzystając z tablic funkcji trygonometryczych odczytaj przybliżoną wartość tego kąta z dokładnością do jednego stopnia
Ostrosłup
Ostrosłup
Oblicz długość wysokości ściany bocznej. Następnie długość krawędzi bocznej.
Wykorzystaj że spodek wysokości jest oddalony od wierzchołka podstawy o \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{3}}\), no i odpowidnią funkcję trygonometryczną. A potem spójrz w tablice trygonometryczne.
Powodzenia
Wykorzystaj że spodek wysokości jest oddalony od wierzchołka podstawy o \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{3}}\), no i odpowidnią funkcję trygonometryczną. A potem spójrz w tablice trygonometryczne.
Powodzenia