graniastosłup
graniastosłup
Oblicz pole powierzchni graniastosłupa trojkątnego prawidlowego, którego odcinek o długości d łączący wierzchołek jednej podstawy ze środkiem przeciwległej krawędzi drugiej podstawy jest nachylony do płaszczyzny pod kątem alfa
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
graniastosłup
h; x - wysokość graniastosłupa; wysokość podstawy
\(\displaystyle{ h=dsin\alpha}\) oraz \(\displaystyle{ x=dcos\alpha}\) (mając wysokość podstawy - można wyznaczyć krawędź podstawy - bo to trójkąt równoboczny).
\(\displaystyle{ h=dsin\alpha}\) oraz \(\displaystyle{ x=dcos\alpha}\) (mając wysokość podstawy - można wyznaczyć krawędź podstawy - bo to trójkąt równoboczny).