kąt dwuścienny w ostrosłupie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
xxxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 25 sty 2007, o 20:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: miasto
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 11 razy

kąt dwuścienny w ostrosłupie

Post autor: xxxxx »

Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest 2 razy krótsza od krawędzi podstawy tego ostrosłupa. Wyznacz miarę kąta dwuściennego pomiędzy dwiema sąsiednimi ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
Zrobiłam rysunek, policzyłam wysokość ściany bocznej \(\displaystyle{ = \frac{ a\sqrt{2}}{2}}\) i krawędź boczną\(\displaystyle{ = \frac{ a\sqrt{3}}{2}}\) gdzie a to długość krawędzi podstawy. Ale co dalej? Proszę o pomoc, rysunek byłby pomocny;p
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

kąt dwuścienny w ostrosłupie

Post autor: JankoS »

AU
AU
b4e402a93f9b9d61m.gif (2.35 KiB) Przejrzano 137 razy
[/url]
Mam niejakie kłopoty z obrazkiem. Trzeba nań kliknąć, żeby się powiększył.
\(\displaystyle{ \sphericalangle ACS= \sphericalangle BCS=90 ^{\circ}.}\) BC=AC=h można wyznaczyć licząc na dwa sposoby pole ściany bocznej. I teraz z trójkąta prostokątnego BDC wyznaczamy sinus połowy szukanego kąta albo z trójkąta ABC i twierdzenia cosinusów cosinus całego kąta.
ODPOWIEDZ