W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawedz podstawy ma 26 cm długosci. Odległosc środka podstawy od sciany bocznej jest rowna 12 cm. Oblicz długosc wysokosci ostrosłupa.
z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc, bo z matmy jestem ciemna jak nikt na swiecie.
długosc wysokosci ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 27 lut 2009, o 15:09
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 2 paź 2008, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kalisz
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 2 razy
długosc wysokosci ostrosłupa
jesli wysokosc ostr. = x, a srodek podstawy to punkt A, punkt w ktorym wysokosc sciany bocznej laczy sie z krawedzia podstawy = B, punkt wyznaczajacy odleglosc A od scany bocznej to C, a wierzcholek ostroslupa to D, to otrzymujemy ze AB = 13 , AC = 12, a tedy BC = 5.
potem nalezy CD przyrownac do "y"
i dostajemy: \(\displaystyle{ (y+5)^{2}}\) = \(\displaystyle{ 13^{2}}\) + \(\displaystyle{ x^{2}}\)
za \(\displaystyle{ x^{2}}\) podstawiamy \(\displaystyle{ y^{2}}\) + \(\displaystyle{ 12^{2}}\)
po rozw mi y wyszedl = 28,8
mozliwe ze zrobilem blad w wyliczeniach, ale tok myslenia z pewnoscia jest dobry ^^ pozdrawiam
potem nalezy CD przyrownac do "y"
i dostajemy: \(\displaystyle{ (y+5)^{2}}\) = \(\displaystyle{ 13^{2}}\) + \(\displaystyle{ x^{2}}\)
za \(\displaystyle{ x^{2}}\) podstawiamy \(\displaystyle{ y^{2}}\) + \(\displaystyle{ 12^{2}}\)
po rozw mi y wyszedl = 28,8
mozliwe ze zrobilem blad w wyliczeniach, ale tok myslenia z pewnoscia jest dobry ^^ pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 27 lut 2009, o 15:09
- Płeć: Kobieta