objętość graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 101 razy
- Pomógł: 17 razy
objętość graniastosłupa
Podstawą graniastosłupa pochyłego jest równoległobok ABCD, w którym |AB|= 3dm, |AD|= 7dm i |BD| =6dm. Przekrój AA'CC' o polu 1 \(\displaystyle{ m^{2}}\) jest prostopadły do płaszczyzny podstawy. Oblicz V graniastosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
objętość graniastosłupa
To kopia odpowiedzi (nie ja ją pisałem ale kiedyś sprawdzałem i poprawiałem), powinna być ok.
\(\displaystyle{ |<BAD|=\alpha}\)
\(\displaystyle{ |BD|^2=|AD|^2+|AB|^2-2|AD||AB|\cos\alpha}\)
Po podstawieniu danych wyjdzie, że:
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{11}{21}}\)
Liczymy sin:
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\sqrt(1-\frac{11}{21}^2)=\frac{8}{21}\sqrt5}\)
Możemy więc policzyć pole trójkąta ABD a więc także pole podstawy.
Korzystamy z tw. cosinusów dla trójkąta ABC, pamiętając, że:
\(\displaystyle{ \cos(|<ABC|)=\cos(180^0-|<BAD|)=\cos(180^0-\alpha)=-cos\alpha}\)
i mamy długość boku AC. Pole przekroju \(\displaystyle{ AA'CC'}\) to \(\displaystyle{ |AC|}\) * wys. graniastosłupa
Stąd obliczamy więc wysokość graniastosłupa. I liczymy objętość.
\(\displaystyle{ |<BAD|=\alpha}\)
\(\displaystyle{ |BD|^2=|AD|^2+|AB|^2-2|AD||AB|\cos\alpha}\)
Po podstawieniu danych wyjdzie, że:
\(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{11}{21}}\)
Liczymy sin:
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\sqrt(1-\frac{11}{21}^2)=\frac{8}{21}\sqrt5}\)
Możemy więc policzyć pole trójkąta ABD a więc także pole podstawy.
Korzystamy z tw. cosinusów dla trójkąta ABC, pamiętając, że:
\(\displaystyle{ \cos(|<ABC|)=\cos(180^0-|<BAD|)=\cos(180^0-\alpha)=-cos\alpha}\)
i mamy długość boku AC. Pole przekroju \(\displaystyle{ AA'CC'}\) to \(\displaystyle{ |AC|}\) * wys. graniastosłupa
Stąd obliczamy więc wysokość graniastosłupa. I liczymy objętość.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
objętość graniastosłupa
Wpływa.panisiara pisze:a fakt, że graniastosłup jest pochyły nie wpływa jakoś na rozwiązanie ?
AA'CC' jest równoległobokiem.
Mając AC (patrz wyżej) oraz pole AA'CC' dostaniesz wysokość przekroju (czyli wysokość graniastosłupa - też o tym było).