oblicz kąt nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny podstawy
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 14 wrz 2008, o 12:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 34 razy
oblicz kąt nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny podstawy
pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest dwa razy większe od jego pola podstawy. oblicz kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
oblicz kąt nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny podstawy
Niech \(\displaystyle{ \alpha}\) oznacza miarę szukanego kąta, \(\displaystyle{ a}\) - długość krawędzi podstawy, \(\displaystyle{ h}\) - długość wysokości ściany bocznej ostrosłupa.
Z założenia i wzorów na pole powierzchni trójkąta i kwadratu mamy \(\displaystyle{ 4\cdot\frac{ah}{2}=2\cdot a^2}\). Wobec tego jest \(\displaystyle{ h=a}\). Z definicji kosinusa kąta ostrego w trójkącie prostokątnym (przeciwprostokątną jest \(\displaystyle{ h}\), przyprostokątną leżącą przy kącie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest odcinek równy połowie krawędzi podstawy ostrosłupa, czyli \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\)) otrzymujemy \(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{\frac{a}{2}}{h}=\frac{1}{2}}\), czyli \(\displaystyle{ \alpha=60^{o}}\).
Z założenia i wzorów na pole powierzchni trójkąta i kwadratu mamy \(\displaystyle{ 4\cdot\frac{ah}{2}=2\cdot a^2}\). Wobec tego jest \(\displaystyle{ h=a}\). Z definicji kosinusa kąta ostrego w trójkącie prostokątnym (przeciwprostokątną jest \(\displaystyle{ h}\), przyprostokątną leżącą przy kącie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest odcinek równy połowie krawędzi podstawy ostrosłupa, czyli \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\)) otrzymujemy \(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{\frac{a}{2}}{h}=\frac{1}{2}}\), czyli \(\displaystyle{ \alpha=60^{o}}\).