Graniastosłup pochyły

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
hubert632
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 6 maja 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Graniastosłup pochyły

Post autor: hubert632 »

Podstawami graniastosłupa pochyłego są trójkąty równoboczne ABC i A'B'C' o boku długości a. Rzutem prostokątnym wierzchołka A' jest środek ciężkości drugiej podstawy, a krawędź AA' tworzy z krawędzią podstawy kąt β= Π(pi)/4. Wyznacz objętość i pole powierzchni i pole powierzchni bocznej graniastosłupa.

Mam ogromne trudności z tym zadaniem, jakby się znalazł ktoś życzliwy i dał jakąś wskazówkę, byłbym wdzięczny
piotrekgabriel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 35 razy

Graniastosłup pochyły

Post autor: piotrekgabriel »




Środek ciężkości to punkt przecięcia środkowych. W równobocznym - także wysokości. Wysokości przecinają się w stosunku 2:1.

\(\displaystyle{ |AS|=\frac{2h}{3}=\frac{a\sqrt{3}}{3}}\)
Kąt A'AE ma miarę PI/4, więc można wyliczyć AA' (bo AE=a/2).
Teraz H=|A'S| z Pitagorasa. Objętość już masz.

SE=h/3, A'E z Pitagorasa, masz wysokość tej ściany bocznej. W ten sam sposób pozostałe
hubert632
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 6 maja 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Graniastosłup pochyły

Post autor: hubert632 »

dzięki bardzo... niech moc będzie z tobą ;]
joker586
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 gru 2011, o 18:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Graniastosłup pochyły

Post autor: joker586 »

Czy na pewno wszytskie 3 sciany boczne maja takie same pola? Wydaje mi sie ze jedna z nich
jest prostokatem i ma inne pole niz dwie pozostale.
ODPOWIEDZ