kula i przecinajace ja plaszczyzny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
justyska70
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 62 razy

kula i przecinajace ja plaszczyzny

Post autor: justyska70 »

dwie rownolegle plaszczyzny przecinaja kule i wyznaczają przekroje o polach49 pi cm^2 i 4pi cm^2. odleglosc miedzy tymi przekrojami wynosi 9 cm. oblicz pole powierzchni kuli
piotrekgabriel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 35 razy

kula i przecinajace ja plaszczyzny

Post autor: piotrekgabriel »




Pole koła to \(\displaystyle{ \pi r^{2}}\), więc \(\displaystyle{ r_{1}=2, r_{2}=7}\)

Układasz równania z Pitagorasa:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 7^{2} + x^{2} = R^{2} \\ (9+x)^{2} + 2^{2} = R^{2} \end{cases}}\)

Z niego wychodzi x=-2, więc najbardziej poprawnie powinno się rozpatrzyć dwa przypadki, gdy oba przekroje są po tej samej stronie wielkiego koła i gdy są po różnych
thralll
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 224
Rejestracja: 29 maja 2008, o 23:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 54 razy

kula i przecinajace ja plaszczyzny

Post autor: thralll »

Jak wychodzi -2 to oznacza to, że środek kuli znajduje się pomiędzy płaszczyznami przekroi. Przypadek narysowany na rysunku jest niemożliwy w rzeczywistości. Poza tym wydaje mi się że w miejscu gdzie na rysunku jest napis 9-x powinno być samo 9, bo w zadaniu jest napisane, że odległość miedzy płaszczyznami wynosi właśnie 9.
piotrekgabriel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 35 razy

kula i przecinajace ja plaszczyzny

Post autor: piotrekgabriel »

Dlatego napisałem o rozpatrzeniu dwóch przypadków, z których jeden trzeba będzie odrzucić. A co do tego z 9-x....faktycznie... Mój błąd
ODPOWIEDZ