kula opisana na prostopadloscianie
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 62 razy
kula opisana na prostopadloscianie
krawedzie prostopadloscianu maja 4,6 i 12 cm. oblicz długosc promienia kuli opisanej na tym prostopadloscianie
-
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 29 maja 2008, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 54 razy
kula opisana na prostopadloscianie
Promień kuli to połowa przekątnej prostopadłościanu.
Przekątną możemy policzyć stosując dwukrotnie twierdzenie Pitagorasa:
\(\displaystyle{ d= \sqrt{ (\sqrt{4^2+6^2})^2+10^2 }=2 \sqrt{38}}\)
Promień okręgu to jak już pisałem połowa przekątnej:
\(\displaystyle{ r= \frac{d}{2}= \frac{\2 \sqrt{38} }{2}= \sqrt{38}}\)
pozdrawiam
thralll
Przekątną możemy policzyć stosując dwukrotnie twierdzenie Pitagorasa:
\(\displaystyle{ d= \sqrt{ (\sqrt{4^2+6^2})^2+10^2 }=2 \sqrt{38}}\)
Promień okręgu to jak już pisałem połowa przekątnej:
\(\displaystyle{ r= \frac{d}{2}= \frac{\2 \sqrt{38} }{2}= \sqrt{38}}\)
pozdrawiam
thralll