Kula wpisana i opisana na czworościanie foremnym
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 lut 2009, o 18:53
- Płeć: Kobieta
Kula wpisana i opisana na czworościanie foremnym
Dany jest czworościan foremny o boku a. Oblicz promień kuli: a) wpisanej w ten czworościan, b) opisanej na tym czworościanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 659
- Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów
- Podziękował: 136 razy
- Pomógł: 54 razy
Kula wpisana i opisana na czworościanie foremnym
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{4}H}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{3}{4}H}\) , gdzie \(\displaystyle{ H}\) - wysokość czworościanu, którą bez problemu obliczysz.
b) \(\displaystyle{ \frac{3}{4}H}\) , gdzie \(\displaystyle{ H}\) - wysokość czworościanu, którą bez problemu obliczysz.