Podstawą ostrosłupa jest romb. Oblicz objętość

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
sin2x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 11 wrz 2008, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 42 razy

Podstawą ostrosłupa jest romb. Oblicz objętość

Post autor: sin2x »

Podstawą ostrosłupa jest romb o boku długości 15cm. Każda ze ścian bocznych tworzy z płaszczyzną podstawy kąt alfa= \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) (60stopni). Pole powierzchni bocznej jest równe \(\displaystyle{ 720 cm ^{2}}\) . Oblicz objętość ostrosłupa.

Czy rysunek jest prawidłowy?


Skoro \(\displaystyle{ P _{b} = 720 cm ^{2}}\) czyli:
\(\displaystyle{ 4 \frac{ah}{2}=720}\) a= 15 cm czyli:
\(\displaystyle{ 30h=720
h=24 cm}\)


Więc jak h=24 to x=12 co nie zgadza się z rysunkiem bo krawędź podstawy ma 15
What is wrong?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ