1. Przekątne porostokata przecinaja sie pod katem \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) a jego pole jest rowne 3. Oblicz objetosc walca powstalego w wyniku obrotu tego prostokata wokol krotszego boku.
2. Wysokosc walca ma długość 6cm, a jego promiec podstawy 5 cm. Dany jest odcinek Ab długości 10cm. Punkt A nalezy do okregu gornej podstawy a pynkt B do okregu dolnej podstawy walca. Wyznacz długość najkrotszego odcinka, ktorego jeden koniec nalzey do osi walca a drugi nalezy do odcinka AB.
zadania z walcem
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 35 razy
zadania z walcem
1.
Zauważ, że ADS jest równoboczny. Znamy więc wszystkie kąty w każdym z trójkątów wewnątrz prostokąta. \(\displaystyle{ |AB|=|CD|=2acos\frac{\pi}{6}}\)
R=|AB|
H=|AD|
Zauważ, że ADS jest równoboczny. Znamy więc wszystkie kąty w każdym z trójkątów wewnątrz prostokąta. \(\displaystyle{ |AB|=|CD|=2acos\frac{\pi}{6}}\)
R=|AB|
H=|AD|