Odcinek AB długości 2 cm jest równoległy do płaszczyzny i leży w odległości 7 cm od tej płaszczyzny. Punkty C, D leżą na płaszczyźnie. Długość odc AC= dł odc BD= 8 cm, AC jest prostopadłe do AB, BD jest prostopadłe AB i AC nie jest równoległe do BD. Oblicz długość odcinka CD.
Z góry dziękuję...
zadanie z płaszczyzną
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
zadanie z płaszczyzną
Zauważ ,że punkty ABCD tworzą czworościan ( połącz wszystkie punkty).
Trójkąty ABD i ABC są prostokątne.Stosując do nich tw.Pitagorasa otrzymujemy
|AD|=|AC|=\(\displaystyle{ 2\sqrt{17}}\)
ACD już okazuje się być trojkątem równoramiennym o danej wysokości ( 7) i ramionach ( \(\displaystyle{ 2\sqrt{17}}\))
Trójkąty ABD i ABC są prostokątne.Stosując do nich tw.Pitagorasa otrzymujemy
|AD|=|AC|=\(\displaystyle{ 2\sqrt{17}}\)
ACD już okazuje się być trojkątem równoramiennym o danej wysokości ( 7) i ramionach ( \(\displaystyle{ 2\sqrt{17}}\))