1. Oblicz objętość V graniastosłupa, którego podstawą jest trapez równoramienny o podstawach a= 8 cm, b= 14 cm i ramieniu c= 5 cm. Wysokość graniastosłupa h= 8 cm.
Dziękuję z góry za pomoc.
Objętość V graniastosłupa o podstawie trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 lut 2009, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
Objętość V graniastosłupa o podstawie trapezu
V=?
H-wysokosc graniastosłupa
W podstawie jest trapez.
h- wysokość trapezu
(14-8):2=3 cm
\(\displaystyle{ 3^{2}}\)+\(\displaystyle{ h^{2}}\)=\(\displaystyle{ 5^{2}}\)
h=4 cm
P podstawy = \(\displaystyle{ \frac{1}{2} *h*(a+b)}\) = \(\displaystyle{ \frac{1}{2} *4*22}\) = \(\displaystyle{ 2*22}\)= \(\displaystyle{ 44 (cm^{2})}\)
V=H*P podstawy = 8*44=352 \(\displaystyle{ (cm^{3})}\)
H-wysokosc graniastosłupa
W podstawie jest trapez.
h- wysokość trapezu
(14-8):2=3 cm
\(\displaystyle{ 3^{2}}\)+\(\displaystyle{ h^{2}}\)=\(\displaystyle{ 5^{2}}\)
h=4 cm
P podstawy = \(\displaystyle{ \frac{1}{2} *h*(a+b)}\) = \(\displaystyle{ \frac{1}{2} *4*22}\) = \(\displaystyle{ 2*22}\)= \(\displaystyle{ 44 (cm^{2})}\)
V=H*P podstawy = 8*44=352 \(\displaystyle{ (cm^{3})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 lut 2009, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna