Witam. Mam dziwne zadanko, z którym nie moge sobie poradzic. Proszę o jakąś wskazówkę xd.
Treść:
Czworościan foremny ma krawędź a. Wykaż, że objętość kuli stycznej do wszystkich krawędzi tego czworościanu
jest równa \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{24}a ^{3}}\)π
Z góry dziękuje ;]
Czworościan foremny i kula - dowodzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Czworościan foremny i kula - dowodzenie
Prowadzisz przekrój przez krawędź czworościanu i dwie wysokości jego ścian.
Rysunek przekroju to trójkąt równoramienny (o bokach jak wyżej) z narysowanym okręgiem;
o środku leżącym na wysokości trójkąta poprowadzonej do jego podstawy - stycznym do podstawy trójkąta w jej środku ; przechodzącym przez wierzchołek (ten gdzie stykają się ramiona).
Z Pitagorasa dostaniesz promień kuli \(\displaystyle{ r=\frac{\sqrt 2}{4}a}\)
Rysunek przekroju to trójkąt równoramienny (o bokach jak wyżej) z narysowanym okręgiem;
o środku leżącym na wysokości trójkąta poprowadzonej do jego podstawy - stycznym do podstawy trójkąta w jej środku ; przechodzącym przez wierzchołek (ten gdzie stykają się ramiona).
Z Pitagorasa dostaniesz promień kuli \(\displaystyle{ r=\frac{\sqrt 2}{4}a}\)