Oblicz pole kuli

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Oblicz pole kuli

Post autor: silvaran »

Oblicz pole powierzchni kuli, której objętośc wynosi \(\displaystyle{ 4,5 \pi}\)

nie wychodzi mi tak jak w odpowiedziach i już sam nie wiem czy jest błąd w odpowiedziach czy ja robię jakis totalnie głupi błąd w obliczeniach
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Oblicz pole kuli

Post autor: sea_of_tears »

\(\displaystyle{ V=4,5 \pi\newline
\frac{4}{3} \pi r^3 = 4,5 \pi\newline
\frac{4}{3} r^3=4,5\newline
r^3=4,5 \cdot \frac{3}{4}\newline
r^3=\frac{9}{2}\cdot \frac{3}{4}\newline
r^3=\frac{27}{8}\newline
r^3=(\frac{3}{2})^3\newline
r=\frac{3}{2}\newline
P=4\pi r^2\newline
P=4\pi (\frac{3}{2})^2=4\pi \cdot \frac{9}{4}=9\pi}\)
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Oblicz pole kuli

Post autor: silvaran »

no tak, oczywiście głupi błąd w rachunkach
dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ