Zad1
a) Przekrój osiowy walca jest kwadrat o boku a. Oblicz objetość i pole powierzchni tego walca .
b) Powierzchnia boczna tego walca , po rozwinięciu jest kwadratem o boku a . Jakie jest pole przekroju osiowego tego walca ?
Walec i przekrój osiowy
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Walec i przekrój osiowy
a).
\(\displaystyle{ a=h}\)
\(\displaystyle{ 2r=a}\)
\(\displaystyle{ r=0,5a}\)
\(\displaystyle{ V= \pi*(0,5a) ^{2}*a}\)
\(\displaystyle{ Ppc = 2 \pi *0,5a(0,5a+a)}\)
b).
\(\displaystyle{ Pb= 2 \pi *r*h}\)
\(\displaystyle{ 2 \pi*r = a}\)
\(\displaystyle{ h=a}\)
\(\displaystyle{ 2r = \frac{a}{\pi}}\)
\(\displaystyle{ P \ przekroju = 2r*h = \frac{a}{\pi} *a}\)
\(\displaystyle{ a=h}\)
\(\displaystyle{ 2r=a}\)
\(\displaystyle{ r=0,5a}\)
\(\displaystyle{ V= \pi*(0,5a) ^{2}*a}\)
\(\displaystyle{ Ppc = 2 \pi *0,5a(0,5a+a)}\)
b).
\(\displaystyle{ Pb= 2 \pi *r*h}\)
\(\displaystyle{ 2 \pi*r = a}\)
\(\displaystyle{ h=a}\)
\(\displaystyle{ 2r = \frac{a}{\pi}}\)
\(\displaystyle{ P \ przekroju = 2r*h = \frac{a}{\pi} *a}\)