Przekrój walca, pole.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
marica23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 23 lut 2009, o 12:01
Płeć: Kobieta

Przekrój walca, pole.

Post autor: marica23 »

Walec o wysokości 5 cm i promieniu podstawy 5cm przecieto płaszczyzną prostopadłą do podstawy i odległą od środka podstawy o 3 cm . Jakie jest pole otrzymanego przekroju?
Ostatnio zmieniony 23 lut 2009, o 15:17 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Przekrój walca, pole.

Post autor: Sherlock »

Kod: Zaznacz cały

http://odsiebie.com

Nasz walec z góry
Szukamy szerokości przekroju którym jest prostokąt (na rysunku niebieski odcinek o długości 2x). Jego wysokość znamy bo to także wysokość walca.
Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ 5^2=3^2+x^2}\)
\(\displaystyle{ x^2=16}\)
\(\displaystyle{ x=4}\)

Czyli pole przekroju (prostokąta) wynosi \(\displaystyle{ 2x \cdot H=8 \cdot 5=40 cm^2}\)
ODPOWIEDZ