Mam problem z tym zadaniem .
nie koniecznie musicie je wykonywać do końca możecie mi wytłumaczyć abym mógł to skończyć
lepiej byłoby gdybyście mi to zrobili ale to tylko prośba .
:whistle:
oto moje zadanie:
Podstawą ostrosłupa jest kwadrat o boku 8cm . Jedna z krawędzi bocznych o długości 6cm jest prostopadła do płaszczyzny podstawy.
Ile wynosi pole powierzchni?
i jeszcze jedno
Suma długości krawędzi sześcianu którego przekątna ma długość 6cm jest równa ...
z góry wielkie dzięki .
uratujecie mi życie normalnie;p
Ostrosłup, podstawa kwadrat, pole powierzchni.
Ostrosłup, podstawa kwadrat, pole powierzchni.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2009, o 23:24 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Ostrosłup, podstawa kwadrat, pole powierzchni.
Kod: Zaznacz cały
http://odsiebie.com
Ściany boczne to trójkąty prostokątne więc tw. Pitagorasa i do dzieła
\(\displaystyle{ x^2=8^2+6^2}\)
\(\displaystyle{ y^2=8^2+x^2}\) lub \(\displaystyle{ y^2=6^2+(8 \sqrt{2} )^2}\)
przekątna sześcianu ma długość (tw. Pitagorasa)Parek pisze:Suma długości krawędzi sześcianu którego przekątna ma długość 6cm jest równa ...
\(\displaystyle{ d^2=a^2+(a \sqrt{2} )^2=a^2+2a^2=3a^2}\)
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}=6}\) i wyliczasz a i potem sumę długości krawędzi (jest ich 12)
Ostrosłup, podstawa kwadrat, pole powierzchni.
niewiem jakim cudem ale w tym 1 zad. wyszlo mi 10 ; /
a w 2 mozesz mi pomoc ?
bo tak bardzo nie rozumiem , trochę tepy jestem.
a w 2 mozesz mi pomoc ?
bo tak bardzo nie rozumiem , trochę tepy jestem.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Ostrosłup, podstawa kwadrat, pole powierzchni.
W pierwszym masz do policzenia pole powierzchni całkowitej (chyba , bo nie sprecyzowałeś) ostrosłupa czyli pole podstawy plus pole ścian bocznych. W podstawie kwadrat o boku 8 cm - wzór na pole kwadratu pewnie znasz Ściany boczne to trójkąty prostokątne, wzór na pole trójkąta też pewnie znasz. Najpierw jednak musisz znać bok x (y w sumie do pól niepotrzebny).
Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ x^2=8^2+6^2}\)
\(\displaystyle{ x^2=100}\)
\(\displaystyle{ x=10}\)
Liczymy pola ścian (trójkątów), zerknij na obrazek, zacznę od trójkąta "najbliższego" dalej zgodnie ze wskazówkami zegara.
\(\displaystyle{ P_1= \frac{1}{2} \cdot 6 \cdot 8=24 cm^2}\)
\(\displaystyle{ P_2= \frac{1}{2} \cdot x \cdot 8= \frac{1}{2} \cdot 10 \cdot 8=40 cm^2}\)
\(\displaystyle{ P_3= \frac{1}{2} \cdot x \cdot 8= \frac{1}{2} \cdot 10 \cdot 8=40 cm^2}\)
\(\displaystyle{ P_4= \frac{1}{2} \cdot 6 \cdot 8=24 cm^2}\)
Pole całkowite: 64 (pole podstawy) + 24 + 40 + 40+24=...
W drugim wyznacz \(\displaystyle{ a}\) z \(\displaystyle{ a \sqrt{3}=6}\) dzieląc obie strony przez \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), usuń niewymierność z mianownika. Masz już policzone \(\displaystyle{ a}\) - to długość jednej krawędzi a sześcian ma ich 12 więc suma długości wszystkich krawędzi wynosi...
Pozdrawiam
Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ x^2=8^2+6^2}\)
\(\displaystyle{ x^2=100}\)
\(\displaystyle{ x=10}\)
Liczymy pola ścian (trójkątów), zerknij na obrazek, zacznę od trójkąta "najbliższego" dalej zgodnie ze wskazówkami zegara.
\(\displaystyle{ P_1= \frac{1}{2} \cdot 6 \cdot 8=24 cm^2}\)
\(\displaystyle{ P_2= \frac{1}{2} \cdot x \cdot 8= \frac{1}{2} \cdot 10 \cdot 8=40 cm^2}\)
\(\displaystyle{ P_3= \frac{1}{2} \cdot x \cdot 8= \frac{1}{2} \cdot 10 \cdot 8=40 cm^2}\)
\(\displaystyle{ P_4= \frac{1}{2} \cdot 6 \cdot 8=24 cm^2}\)
Pole całkowite: 64 (pole podstawy) + 24 + 40 + 40+24=...
W drugim wyznacz \(\displaystyle{ a}\) z \(\displaystyle{ a \sqrt{3}=6}\) dzieląc obie strony przez \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), usuń niewymierność z mianownika. Masz już policzone \(\displaystyle{ a}\) - to długość jednej krawędzi a sześcian ma ich 12 więc suma długości wszystkich krawędzi wynosi...
tępy to może być nóżParek pisze:trochę tepy jestem.
Pozdrawiam