oblicz

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
oker15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 lut 2009, o 13:34
Płeć: Mężczyzna

oblicz

Post autor: oker15 »

naczynie o pojemności 6litrów ma kształt graniastosłupa którego podstawą jest trójkąt równoboczny .Stosunek wysokości naczynia do długości krawędzi podstawy wynosi pierwiastek z trzech :1.Jaką wysokość ma naczynie ?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

oblicz

Post autor: sushi »

jaki jest wzor na objetośc graniastosłupa??
z tego bedziesz mial zaleznosc miedzy krawedzia podstawy a wysokoscia bryły i masz druga zależnośc ktora podales
oker15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 lut 2009, o 13:34
Płeć: Mężczyzna

oblicz

Post autor: oker15 »

wzór na objętość graniastosłupa to Pole podstawy razy wysokość
czy mógłbym otrzymać obliczenia do tego zadania
Daro-
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 21 lut 2009, o 02:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bstok
Podziękował: 13 razy

oblicz

Post autor: Daro- »

\(\displaystyle{ V = \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4} \cdot H}\)

podstawiasz i i obliczasz a

potem a mnożysz przez \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i masz wynik

jeśli się mylę to mnie poprawcie : D
oker15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 22 lut 2009, o 13:34
Płeć: Mężczyzna

oblicz

Post autor: oker15 »

dzięki
Daro-
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 21 lut 2009, o 02:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bstok
Podziękował: 13 razy

oblicz

Post autor: Daro- »

żaden problem, tylko na przyszłość przeczytaj regulamin (nazwa tematu łamie jeden z punktów)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ