Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem o promieniu 12 cm. Podstawa tego
stożka jest kołem o promieniu?
stożek, pole
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
stożek, pole
Podstawą stożka będzie koło o obwodzie równym połowie obwodu koła o promieniu 12 cm czyli
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 2 \pi \cdot 12=12\pi}\)
Wyliczymy promień podstawy stożka \(\displaystyle{ r_s}\):
\(\displaystyle{ 2 \pi r_s=12 \pi}\)
\(\displaystyle{ r_s=6}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 2 \pi \cdot 12=12\pi}\)
Wyliczymy promień podstawy stożka \(\displaystyle{ r_s}\):
\(\displaystyle{ 2 \pi r_s=12 \pi}\)
\(\displaystyle{ r_s=6}\)