Stożek - problem

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
hakero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 9 lis 2005, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 3 razy

Stożek - problem

Post autor: hakero »

Witam serdecznie
Mam taką prośbe. Mianowicie mam wątpliwości co do pewnego zadania.
Polecenie do niego brzmi : "Oblicz pole powierzchni całkowitej stożków przedstawionych na rysunku"
Rysunek do zadania przestawiłem poniżej.



Ja to obliczyłem tak :
P=Π × r � + Π rl
P=9 Π + 3 Π × 2
P=15 Π

Natomiast mój kolega tak :
P=9 Π + 3 Π razy × pierwiastek z 13
P=9 Π + 3 pierwiastek z 13 Π


Czy ktoś z nas zrobił to dobrze ?
Z gory dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 9 sty 2006, o 21:40 przez hakero, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Stożek - problem

Post autor: Tristan »

Po piersze zmień temat na regulaminowy. Po drugie oznaczenia są nieczytelne. Bo jeśli tworząca to 2, a promień podstawy to 3, to tw.Pitagorasa nam tu szwankuje
hakero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 9 lis 2005, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 3 razy

Stożek - problem

Post autor: hakero »

Tristan pisze:Po piersze zmień temat na regulaminowy. Po drugie oznaczenia są nieczytelne. Bo jeśli tworząca to 2, a promień podstawy to 3, to tw.Pitagorasa nam tu szwankuje
Temat zmieniłem według Twego życzenia
a z tymi oznaczeniami to sam nie wiem, tak mam w ćwiczeniach :/
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Stożek - problem

Post autor: Tristan »

Chciałem zaznaczyć, że to nie moje widzimisię, tylko wymóg regulaminu:). W takim razie zastanów się nad tymi oznaczeniami, bo trudno tutaj pomóc, może ten promień to 1,5 a nie 3?
hakero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 9 lis 2005, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 3 razy

Stożek - problem

Post autor: hakero »

Rozumiem. A z tym promieniem to nie wiem. Mam taki rysunek w ćwiczeniach i już zwątpiłem jak to można rozwiązać. A czy według Ciebie któryś z powyższych sposobów może być (chociaż teoretycznie ) dobrze rozwiązany ??
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Stożek - problem

Post autor: Tristan »

Masz obliczyć objętość, a piszesz literkę P- czyli pole? Proszę, swoje zapisy w tamtym poście przedstaw w Texu - będzie czytelniej. A tak pozatym, z tego co zauważyłem, to najpierw podstawiłeś za r=3, a potem nagle jakieś inne liczby dodałeś
hakero
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 9 lis 2005, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 3 razy

Stożek - problem

Post autor: hakero »

Wybacz ! Pomyliłem polecenie. Już wszystko poprawiłem. Napisał bym w Texie' ale nie umiem, a na naukę pisania w tym "języku"?? nie mam teraz za bardzo czasu. Proszę jeszcze raz, zerknij jak to ma być. Prezpraszam z gory za kłopoty
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Stożek - problem

Post autor: Tristan »

Już było to poruszane tyle razy na forum. Skoro Ty nie masz czasu, aby się wysilić, i zapoznać się z Texem ( czytamy -Techem ) co nie zajmie Ci więcej niż 5 minut, to dlaczego ktoś miałby kiwnąć palcem i Ci pomóc? Tak czy inaczej, wciąż z rysunku wynika, że wysokość, z tw. Pitagorasa powinna być ujemna , więc i Ty i Twój kolega macie źle. Tutaj masz link do Techa
ODPOWIEDZ