Graniastosłupy.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
kasiulaaa2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce

Graniastosłupy.

Post autor: kasiulaaa2 »

Proszę bardzo o pomoc z zadankiem.

1. Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość d i tworzy z podstawą kąt alfa. Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Graniastosłupy.

Post autor: Sherlock »

W podstawie kwadrat o boku \(\displaystyle{ a}\) (dla przykładu )
Zrób rysunek i narysuj przekątną. Zauważ, że wysokość graniastosłupa, przekątna graniastosłupa \(\displaystyle{ d}\) i przekątna podstawy (kwadratu czyli \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) ) tworzą trójkąt prostokątny gdzie jeden z kątów ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\) (podany w treści kąt między przekątną graniastosłupa a płaszczyzną podstawy) zatem:
\(\displaystyle{ sin\alpha= \frac{H}{d}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{a \sqrt{2} }{d}}\)
wylicz a i H. Pole powierzchni bocznej to \(\displaystyle{ P_{pb}=4aH}\)
ODPOWIEDZ