Ostrosłup prawidłowy sześciokątny.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
mbanan17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 6 sty 2008, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 21 razy

Ostrosłup prawidłowy sześciokątny.

Post autor: mbanan17 »

Krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego szesciokatnego ma dlugosc 2cm, a kat miedzy sciana boczna i plaszczyzna podstawy ma miare \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\). Oblicz objetosc ostroslupa.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2009, o 22:05 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

Ostrosłup prawidłowy sześciokątny.

Post autor: Mikolaj9 »

Wysokość ostrosłupa/wysokość trójkąta równobocznego z podstawy = tg\(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\)
Reszta z górki.
ODPOWIEDZ