Objętość ostrosłupa
Objętość ostrosłupa
Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny o podstawie AB długości a i kącie między ramionami AC, BC równym\(\displaystyle{ \alpha}\). Krawędź boczna SC jest wysokością ostrosłupa. Wyznacz objętość ostrosłupa, jeśli wiadomo, ze krawędź boczna BS jest nachylona do płaszczynzy podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \beta}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Objętość ostrosłupa
Z zadania mamy \(\displaystyle{ AC=BC i AS=SB,}\) \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB=\alpha, \sphericalangle CAS= \sphericalangle SBC=\beta}\)
pole podstawy obliczysz z tw. cosinusów
jak będziesz miał \(\displaystyle{ AC=BC}\), to wysokosć \(\displaystyle{ H=AC\cdot tg\beta}\)
pole podstawy obliczysz z tw. cosinusów
jak będziesz miał \(\displaystyle{ AC=BC}\), to wysokosć \(\displaystyle{ H=AC\cdot tg\beta}\)