objetnosc walca
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 62 razy
objetnosc walca
powierzchnia boczna walca jest prostokatem, ktorego przekatne maja dl. 12 dm i przecinaja sie pod katem 30 stopni.obilcz objetnosc tego walca. rozwaz dwa przypadki.
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
objetnosc walca
do obliczenia H skorzystaj z twierdzenia cosinusów np tak:
\(\displaystyle{ 6 ^{2} = 6 ^{2} \cdot H ^{2} - 2 \cdot 6 \cdot H \cdot cos 60 ^{0}}\)
z tego Ci wyjdzie \(\displaystyle{ H=4}\) (piszę tylko wartość dodatnią)
i potem z twierdzenia pitagorasa podstawę:
czyli masz tak
1.\(\displaystyle{ H=4, 2 \pi r=8 \sqrt{2}}\)
2.\(\displaystyle{ H= 8 \sqrt{2} , 2 \pi r = 4}\)
myślę że dalej sobie już poradzisz
\(\displaystyle{ 6 ^{2} = 6 ^{2} \cdot H ^{2} - 2 \cdot 6 \cdot H \cdot cos 60 ^{0}}\)
z tego Ci wyjdzie \(\displaystyle{ H=4}\) (piszę tylko wartość dodatnią)
i potem z twierdzenia pitagorasa podstawę:
czyli masz tak
1.\(\displaystyle{ H=4, 2 \pi r=8 \sqrt{2}}\)
2.\(\displaystyle{ H= 8 \sqrt{2} , 2 \pi r = 4}\)
myślę że dalej sobie już poradzisz