graniastosłupy... podstawą graniastosłupa jest romb...
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 16 lut 2009, o 15:50
- Płeć: Mężczyzna
graniastosłupy... podstawą graniastosłupa jest romb...
podstawą graniastosłupa jest romb. wysokość graniastosłupa ma długość 12 cm. Dłuższa przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem alpha = 45^o , a krótsza pod kątem B = 60^o . Oblicz długość krawędzi podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
graniastosłupy... podstawą graniastosłupa jest romb...
\(\displaystyle{ AC}\)- dłuższa przekątna rombu
\(\displaystyle{ BD}\)- krótsza przekątna rombu
\(\displaystyle{ AC= \frac{12}{tg45}=...}\)
\(\displaystyle{ BD= \frac{12}{tg60}=...}\)
\(\displaystyle{ AB= \frac{1}{2} \sqrt{AC^2+BD^2}}\)
\(\displaystyle{ BD}\)- krótsza przekątna rombu
\(\displaystyle{ AC= \frac{12}{tg45}=...}\)
\(\displaystyle{ BD= \frac{12}{tg60}=...}\)
\(\displaystyle{ AB= \frac{1}{2} \sqrt{AC^2+BD^2}}\)