czworościan foremny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kolega buahaha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 14 sty 2008, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tak gdzie buahaha
Podziękował: 48 razy

czworościan foremny

Post autor: kolega buahaha »

Oblicz stosunek wysokości czworościanu foremnego do długości jego krawędzi
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

czworościan foremny

Post autor: silvaran »

\(\displaystyle{ h=a \sqrt{ \frac{2}{3} }}\) czyli \(\displaystyle{ a \frac{ \sqrt{6} }{3}}\)
ODPOWIEDZ