...długość boku kwadratu wpisanego w podstawę tego walca jest równa a, a wysokość walca jest równa długości promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a.
Za wszelką pomoc byłbym dozgonnie wdzięczny.
Wyznacz objętość walca, jeżeli...
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Wyznacz objętość walca, jeżeli...
W podstawie walca mamy koło, w koło wpisany kwadrat o boku a czyli promień koła to połowa przekątnej kwadratu.
Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a ma długość:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}h= \frac{1}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2} = \frac{a \sqrt{3} }{6}}\)
Wyznacz promień podstawy walca, wysokość już masz i pozostaje spokojnie policzyć objętość
Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a ma długość:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3}h= \frac{1}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2} = \frac{a \sqrt{3} }{6}}\)
Wyznacz promień podstawy walca, wysokość już masz i pozostaje spokojnie policzyć objętość
Wyznacz objętość walca, jeżeli...
Na tym forum zawsze znajdę pomoc, WIELKIE DZIĘKI! Jednak nie taki diabeł straszny... Pozdro.