R-5
Zadanie 7.
Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola jego powierzchni całkowitej jest równy \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\). Wyznacz miarę kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy.
Stosunek pola powierzchni bocznej stożka [matura]
-
- Użytkownik
- Posty: 249
- Rejestracja: 15 lut 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LBN
- Podziękował: 48 razy
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Stosunek pola powierzchni bocznej stożka [matura]
Zrób rysunek przekroju osiowego
\(\displaystyle{ \frac{\pi rl}{\pi rl + \pi r^2} = \frac{rl}{ r(l + r)}= \frac{l}{l+r} =\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ 3l=2r+2l}\)
\(\displaystyle{ l=2r}\)
Cosinus kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy:
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{ r}{l}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{ r}{2r}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{ 1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=60^0}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi rl}{\pi rl + \pi r^2} = \frac{rl}{ r(l + r)}= \frac{l}{l+r} =\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ 3l=2r+2l}\)
\(\displaystyle{ l=2r}\)
Cosinus kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy:
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{ r}{l}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{ r}{2r}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{ 1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=60^0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 249
- Rejestracja: 15 lut 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LBN
- Podziękował: 48 razy