oblicz objętość i pole podstawy ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
winfast29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniew
Podziękował: 199 razy

oblicz objętość i pole podstawy ostrosłupa

Post autor: winfast29 »

W ostrosłupie trójkątnym ABCS, krawędź boczna AS jest prostopadła do płaszczyzny podstawy, natomiast ściana BCS nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 60. Oblicz V i Pc ostrosłupa, jeśli AS=9cm.
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

oblicz objętość i pole podstawy ostrosłupa

Post autor: Ateos »

\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} Pp \cdot H=3Pp}\)
teraz z tangesa obliczasz wysokosc(z wierzcholka A do boku BC) trojkata podstawy:
\(\displaystyle{ \tg \alpha= \frac{9}{h}\\h= \frac{9}{\tg \alpha}\\a \frac{ \sqrt{3} }{2}= \frac{9}{\tg \alpha}\\a= \frac{18}{\tg \alpha \sqrt{3}}\\Pp= \frac{1}{2}ah= \frac{81}{\tg^2 \alpha \sqrt{3} }}\)

tylko ze scianami boczny,mi jest problem, nie znamy pozostalych dwoch bokow i ich wysokosci
ODPOWIEDZ