Graniastosłup trójkątny, prawidłowy-dziwne polecenie...

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Viper
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 24 mar 2005, o 13:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 24 razy

Graniastosłup trójkątny, prawidłowy-dziwne polecenie...

Post autor: Viper »

Mam do zrobienia takie oto zadanie:

W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym pole powierzchni całkowitej jest dwa razy większe od sumy pól obu podstaw. Oblicz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej do sąsiedniej ściany bocznej.

Przecież, jeśli jest to graniastosłup trójkątny prawidłowy tzn, że jego podstawą jest trójkąt równoboczny. W tego typu trójkącie wszystkie trzy kąty mają miarę 60 stopni.
Tak więc cosinus kąta nachylenia jednej ściany do drugiej to nic innego jak cos 60=1/2.
Tymczasem odpowiedź do zadania jest taka:

\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{\sqrt{13}}{2}}\)

Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić?
Ostatnio zmieniony 5 sty 2006, o 12:43 przez Viper, łącznie zmieniany 2 razy.
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

Graniastosłup trójkątny, prawidłowy-dziwne polecenie...

Post autor: Fibik »

Pewnie ma to być ostrosłup - policz i zobacz wynik.
ODPOWIEDZ