czworościan foremny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
sloneczko0777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 sty 2006, o 18:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dolnyslask

czworościan foremny

Post autor: sloneczko0777 »

NIEDLUGO mam mature i prosze o pomoc w zadaniach
1OBLICZ OBIETOSC I POLE POWIERZCHNI CZWOROSCIANU FOREMNEGO O WYSOKOSCI H
2 OBLICZ OBIETOSC I POLE POWIERZCHNI CZWOROSCIANU FOREMNEGO O KRAWEDZI a
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 953
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

czworościan foremny

Post autor: LecHu :) »

1.Obliczasz a z trojkata prostokatnego o bokach \(\displaystyle{ a;\frac{1}{3}\frac{a\sqrt{3}}{2}; H}\)

Potem Objetosc:\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}\frac{a^2\sqrt{3}}{4}{H}}\)
Pole powierzchni calkowitej:\(\displaystyle{ S_{c}=4\frac{a^2\sqrt{3}}{4}=a^2\sqrt{3}}\)
2.Analogicznie do pierwszego
ODPOWIEDZ