przestrzen, płaszyzny proste i punkty

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
adriann1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 21 lis 2007, o 18:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy

przestrzen, płaszyzny proste i punkty

Post autor: adriann1989 »

Więc mam problem z paroma zadaniami z przestrzeni :
1) Napisz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i prostopadłej do płaszczyzny :
\(\displaystyle{ \pi : (x,y,z)= (1,2,0)+ s(-1,0,1) +t(0,1,0)}\), gdzie \(\displaystyle{ s,t \in R}\)
I w tym zadaniu nie wiem kompletnie nic... nie znam nawet takiego wzoru na płaszczyzne :/
2) Znajdź rzut punktu P(0,1,1) na płaszczyzne \(\displaystyle{ \pi : x+2y-4=0}\) w kierunku wektora \(\displaystyle{ \vec{w}=[-1,1,-1]}\)
3) Prosta przechodząca przez punkty A=(0,1,3) i B=(1,0,0) jest prostopadła do płaszczyzny przechodzącej przez punkt C=(1,2,3). Wyznacz punkt wspólny tej prostej i płaszczyzny.
Będę wdzieczny za kazdą pomoc
ODPOWIEDZ