stożek walec i koło

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
d0min
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 30 wrz 2008, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 3 razy

stożek walec i koło

Post autor: d0min »

Otóż mam 3 zadania , prosiłbym o dokladne wytłumaczenie każdego z nich , sposób myślenia

Kod: Zaznacz cały

1.Wycinek koła o kącie 270 stopni i polu 54PI zwinięto w stożek. Oblicz Pole i Objętość stożka.
2. Do walca o proimeniu 6 cm wrzucono 9 kul o promieniu 2 cm, 6 stożków r=2cm i h=4cm , 1 walec r=3cm i h=4cm.
O ile cm podniósł się poziom wody w naczyniu
ODPOWIEDZ