zad. 5
wykorzystując dane zawarte w tabeli i na rysunku, oblicz długość k i l.
nie działa możliwość dodania obrazka- img;(
proszę o wytłumaczenie ;((
z góry bardzo dziękuję!!!
cos tg ...
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
cos tg ...
sinus kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) w trójkącie prostokątnym to stosunek długości przyprostokątnej leżącej naprzeciwko kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) do przeciwprostokątnej
\(\displaystyle{ sin48^0= \frac{14}{l}}\)
stąd wyliczysz \(\displaystyle{ l}\) (\(\displaystyle{ sin48^0}\) weź z tabelki)
tangens kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) w trójkącie prostokątnym to stosunek długości przyprostokątnej leżącej naprzeciwko kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) do przyprostokątnej leżącej przy kącie \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ tg48^0= \frac{14}{k}}\)
stąd wyliczysz \(\displaystyle{ k}\) (\(\displaystyle{ tg48^0}\) weź z tabelki)
powtórz sobie także definicje cosinusa i cotangensa kąta ostrego w trójkącie prostokątnym
\(\displaystyle{ sin48^0= \frac{14}{l}}\)
stąd wyliczysz \(\displaystyle{ l}\) (\(\displaystyle{ sin48^0}\) weź z tabelki)
tangens kąta ostrego \(\displaystyle{ \alpha}\) w trójkącie prostokątnym to stosunek długości przyprostokątnej leżącej naprzeciwko kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) do przyprostokątnej leżącej przy kącie \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ tg48^0= \frac{14}{k}}\)
stąd wyliczysz \(\displaystyle{ k}\) (\(\displaystyle{ tg48^0}\) weź z tabelki)
powtórz sobie także definicje cosinusa i cotangensa kąta ostrego w trójkącie prostokątnym