cosinus kąta rozwarcia stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
xif
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 lut 2009, o 19:26
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

cosinus kąta rozwarcia stożka

Post autor: xif »

Witam,

mam problem z zadaniem z stereometrii, mój pierwszy post tutaj, gdyż zwykle bez problemu rozwiązuję prace domowe, jednak na tym zadaniu poległem.

Oto treść:
W stożek wpisano kulę. Następnie poprowadzono płaszczyznę przez środek kuli, równoległą do podstawy stożka. Płaszczyzna ta dzieli stożek na 2 bryły o równych objętościach. Oblicz cosinus kąta rozwarcia stożka.
Próbowałem bawić się z twierdzeniem Talesa, próbowałem układy równań z wykorzystaniem tego, jednak nie mogę dojść nawet do pewnego punktu zakotwiczenia... Po prostu zadanie przerasta mnie

Z góry dzięki za pomoc i naprowadzenie na rozwiązanie
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

cosinus kąta rozwarcia stożka

Post autor: Sherlock »

Kod: Zaznacz cały

http://odsiebie.com

Powyżej przekrój osiowy stożka. Przyjmijmy:\(\displaystyle{ H}\) - wysokość stożka (także wysokość trójkąta równoramiennego), \(\displaystyle{ R}\) - promień kuli wpisanej (także promień okręgu wpisanego w trójkąt), \(\displaystyle{ 2r}\) - średnica podstawy stożka (podstawa trójkąta), \(\displaystyle{ l}\) - tworząca stożka (ramię trójkąta). Ponadto \(\displaystyle{ V}\) to objętość stożka "całego", \(\displaystyle{ V_1}\) to objętość stożka "małego".

Dwa trójkąty równoramienne ("cały" i "mniejszy") są podobne (cecha kąt-kąt-kąt). Wiadomo, że w figurach podobnych stosunek objętości figur przestrzennych jest równy sześcianowi skali podobieństwa. Stosunek objętości stożków wynosi 2 tzn.
\(\displaystyle{ \frac{V}{V_1}=2=k^3}\)
czyli skala podobieństwa:
\(\displaystyle{ k= \sqrt[3]{2}}\)
więc
\(\displaystyle{ \frac{H}{H-R}= \sqrt[3]{2}}\)
\(\displaystyle{ H=\sqrt[3]{2}H-\sqrt[3]{2}R}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{H(\sqrt[3]{2}-1)}{\sqrt[3]{2}}}\)

Wyznaczymy także R korzystając ze wzorów na pole trójkąta (tego "tradycyjnego" oraz wykorzystującego promień okręgu wpisanego):
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}H \cdot 2r=Hr}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(l+l+2r)R=R(l+r)}\)
\(\displaystyle{ Hr=R(l+r)}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{Hr}{l+r}}\)

czyli:
\(\displaystyle{ \frac{Hr}{l+r}=\frac{H(\sqrt[3]{2}-1)}{\sqrt[3]{2}}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{2}r=\sqrt[3]{2}l+\sqrt[3]{2}r-l-r}\)
\(\displaystyle{ r=l(\sqrt[3]{2}-1)}\)

Z tw. cosinusów wiemy, że:
\(\displaystyle{ (2r)^2=l^2+l^2-2l^2cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ 4r^2=2l^2-2l^2cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{2l^2-4r^2}{2l^2}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha=1- \frac{2r^2}{l^2}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha=1-\frac{2 \cdot l^2(\sqrt[3]{2}-1)^2}{l^2}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha=1-2 \cdot (\sqrt[3]{2}-1)^2 \approx 0,8649}\)

Ufff... było trochę główkowania , dzięki za ciekawe zadanie, pozdrawiam
xif
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 10 lut 2009, o 19:26
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

cosinus kąta rozwarcia stożka

Post autor: xif »

dziękuję bardzo, 'pomógł' jak najbardziej :-))

EDIT:

A jednak coś mi teraz nie gra, ale to rachunkowe rzeczy:



Przyjmując, że:

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{2} \approx 1,189 }}\)

to:

\(\displaystyle{ cos \alpha = 1 - 2 \cdot (1,189-1) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = 1 - 2 \cdot 0,189 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = 1 - 2 \cdot 0,0357}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = 1 - 0,0714}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = 0,9286}\)

Więc skąd wyszedł Ci wynik Twój?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

cosinus kąta rozwarcia stożka

Post autor: Sherlock »

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{2} \approx 1,260}\)
a
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{2} \approx 1,189}\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ