zad. 1
Kąt między tworzącą stożka a jego wysokością jest równy 45stopni. Obl. pole powierzchni całkowitej stożka, jeśli tworząca ma długość \(\displaystyle{ 10\sqrt{2}}\)cm
proszę o pomoc- jeśli można to proszę o rys. bedzie mi lepiej zrozumieć zadanie
obl. pole stożka ...
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 15:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 4 razy
obl. pole stożka ...
Tworząca, wysokośc stożka i promień podstawy tworzą trójkąt prostokątny o kątach ostrych po 45 stopni, więc tworzaca jest przeciwprostokątna tego trójkąta , stąd promień podstawy i wysokośc stożka będzie miała długośc po 10 cm. Wystarczy tylko podstawic do wzoru na pole całkowite:
\(\displaystyle{ P_{c}= \pi r^2 +\pi r l}\)
\(\displaystyle{ P_{c}= \pi r^2 +\pi r l}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
obl. pole stożka ...
pole całkowite:
\(\displaystyle{ P_{c}= \pi r^2 +\pi r l}\)[/quote]
tg45=\(\displaystyle{ \frac{r}{l}}\)
1=\(\displaystyle{ frac{r}{10\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)}}\)
r=10\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
masz r, masz l i podstawiasz do wzoru, i mi wyszło P=400pi
\(\displaystyle{ P_{c}= \pi r^2 +\pi r l}\)[/quote]
tg45=\(\displaystyle{ \frac{r}{l}}\)
1=\(\displaystyle{ frac{r}{10\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)}}\)
r=10\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
masz r, masz l i podstawiasz do wzoru, i mi wyszło P=400pi