objętość stożka, długość promienia

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ania555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy

objętość stożka, długość promienia

Post autor: ania555 »

Promień podstawy stożka ma taką samą długość jak promień podstawy walca. Wysokość stożka jest równa wysokości walca. Objętość walca jest o 216 \(\displaystyle{ cm^{3}}\) większa od objętości stożka. Oblicz:
a)objętość stożka
b)długość promienia podstawy stożka, wiedząc dodatkowo, że wysokość stożka jest sześć razy większa od długości promienia podstawy (wynik przedstaw w postaci a\(\displaystyle{ \sqrt[3]{b}}\) , gdzie \(\displaystyle{ a,b\in \mathbb{N}}\)
Matematyca
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 7 lut 2009, o 15:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 4 razy

objętość stożka, długość promienia

Post autor: Matematyca »

Mamy równosc:
\(\displaystyle{ V_{w}=V_{s}+216}\)
Po podstawienich (r- promień podstawy, H- wysokośc) :
\(\displaystyle{ \pi r^2 H= \frac{1}{3} \pi r^2 H +216\\
\frac{2}{3} \pi r^2 H=216 /:2\\
\frac{1}{3}\pi r^2 H=108}\)

i to jest objętośc stożka.


Jeżeli teraz zamiast H do tego wzoru wstawisz 6r to otrzymasz:
\(\displaystyle{ \pi r^3=54\\ r=4 \sqrt[3]{ \frac{4}{\pi} }}\)
ODPOWIEDZ