ostrosłup

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ania555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy

ostrosłup

Post autor: ania555 »

Podstawą ostrosłupa jest romb o boku długości 18 cm. Każda ze ścian bocznych tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni Pole powierzchni bocznej ostrosłupa jest równe 432 \(\displaystyle{ cm^{2}}\). Oblicz objętość ostrosłupa.
Mam rozwiązane to zadanie tylko nie wiem, jak zostało obliczone pole podstawy. Może mi to ktoś wytłumaczyć??
Rozwiązanie:

\(\displaystyle{ 432:4 = 108}\)
\(\displaystyle{ 108=0,5*18*h}\)
h-wysokość ściany bocznej
\(\displaystyle{ h=12}\)
H-wysookość ostroslupa
\(\displaystyle{ \frac{H}{12}= sin 45 ^{\circ} = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ H=6 \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{H}{x}= tg 45 ^{\circ}= 1 \Rightarrow x=6 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ Pp= 4*0,5*18*6 \sqrt{2} = 216 \sqrt{2}}\)
Darnok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 343
Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piastów /Warszawa
Pomógł: 64 razy

ostrosłup

Post autor: Darnok »

została policzona jako suma pól 4 trojkatów o tej samej podstawie (18) i wysokości (x)
ania555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy

ostrosłup

Post autor: ania555 »

Dzieki
ODPOWIEDZ