pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
- Podziękował: 31 razy
pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
1. Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią boczną tego ostrosłupa kąt L, taki że cosL=0,8. Krawędź podstawy ma długość 3. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
Jeżeli wiesz że \(\displaystyle{ a=3}\) to korzystając z tego że wysokość w trójkącie równobocznym wyraża się wzorem \(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\) a \(\displaystyle{ P_p=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}}\)
Korzystając z tego że \(\displaystyle{ \frac{\frac{2}{3}h}{l}=cos\alpha}\)
Możemy wyznaczyć krawędź ściany bocznej.
Dostajemy wtedy trójkąt równoramienny o bokach \(\displaystyle{ l, a}\)
I z Pitagorasa liczymy wysokość tego trójkąta. I potem łatwo obliczyć pole boczne. bo \(\displaystyle{ P_b=3P_{\Delta}}\)
Korzystając z tego że \(\displaystyle{ \frac{\frac{2}{3}h}{l}=cos\alpha}\)
Możemy wyznaczyć krawędź ściany bocznej.
Dostajemy wtedy trójkąt równoramienny o bokach \(\displaystyle{ l, a}\)
I z Pitagorasa liczymy wysokość tego trójkąta. I potem łatwo obliczyć pole boczne. bo \(\displaystyle{ P_b=3P_{\Delta}}\)