objętość graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
justyska70
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Płock
Podziękował: 62 razy

objętość graniastosłupa

Post autor: justyska70 »

podstawą graniastosłupa prostego jest romb, którego pole przekroju wynosi 60 cm^2. pola przekrojów wyznaczonych odpowiednio przez krawędź boczną i przekątną podstawy wynoszą 72cm^2 i 60 cm^2. oblicz objętość.
Awatar użytkownika
piotrek1718
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 5 sty 2009, o 19:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 37 razy

objętość graniastosłupa

Post autor: piotrek1718 »

d1, d2 - przekątne rombu
b - wysokość graniastosłupa
\(\displaystyle{ \begin{cases} 72 = \frac{bd_1}{2} \\ 60 = \frac{bd_2}{2} \\ \frac{d_1 d_2}{2}= 60 \end{cases}}\)

Najlepiej wyznaczyć z pierwszego równania d1, z drugiego d2 i podstawić do trzeciego.

Przy zalożeniu, że b >0 mamy b = 12, czyli objętość V = 60*12=720
ODPOWIEDZ