prostopadłościan
prostopadłościan
podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o bokach a i b. Krawędź o długości b tworzy z przekątną ściany bocznej kąt o mierze alpha . oblicz objętość prostopadłościanu
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
prostopadłościan
Z \(\displaystyle{ tg\alpha}\) policzysz wysokość prostopadłościanu H:
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{H}{b}}\)
Objętość to wiadomo...
\(\displaystyle{ V=abH}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{H}{b}}\)
Objętość to wiadomo...
\(\displaystyle{ V=abH}\)
Ostatnio zmieniony 7 lut 2009, o 21:26 przez Sherlock, łącznie zmieniany 1 raz.
prostopadłościan
wyznacz pole powierzchni całkowitej i V graniastosłupa prostego którego podstawa jest romb o przekątnych a i b, a przekątna ściany bocznej ma długość c
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
prostopadłościan
Kod: Zaznacz cały
http://odsiebie.com
Przekątne w rombie są prostopadłe do siebie i dzielą się na połowy. Z tw. Pitagorasa policzymy długość boku rombu x:
\(\displaystyle{ x^2= (\frac{a}{2}) ^2+(\frac{b}{2}) ^2}\)
Mając x także z tw. Pitagorasa policzymy wysokość graniastosłupa H:
\(\displaystyle{ c^2=x^2+H^2}\)
Mając wszystkie wymiary policzysz bez problemu \(\displaystyle{ P_c}\) i \(\displaystyle{ V}\) (a propos objętości, pole podstawy to pole rombu które wynosi \(\displaystyle{ P= \frac{ab}{2}}\) gdzie a i b to długości przekątnych, pewnie znasz ten wzór )
PS Staraj się zakładać osobne wątki do nowych zadań